Gratis špananje uz svaki kupljeni reket iz TOUR serije!
Zašto je važno da nam je  reket uvijek našpanani?
17 May

Zašto je važno da nam je reket uvijek našpanani?

Pročitano: 550 Komentari: 0

Ovo je jedno od pitanja koje nam se svakodnevno postavlja. Zamislimo, na primjer, gitaru. Ako žica nije dobro nategnuta gitarist neće dobiti zvuk koji treba, zar ne? Da bi igrač dobio osjećaj i rezultat igre koji želi mora imati dobro našpanan teniski reket.

Špananje reketa

Ovo je jedno od pitanja koje nam se svakodnevno postavlja. Zamislimo, na primjer, gitaru. Ako žica nije dobro nategnuta gitarist neće dobiti zvuk koji treba, zar ne? Da bi igrač dobio osjećaj i rezultat igre koji želi mora imati dobro našpanan teniski reket.

Postoje razni čimbenici koju utječu na odgovor i nadam se da će vam ovaj mali vodič u nastavku odgovoriti na ovo pitanje.

Zašto je važno redovito našpanati teniski reket?

Kako se žice relativno brzo troše tijekom igranja, time gube svoju elastičnost i sposobnost zadržavanja napetosti. Točnije, teniske žice počinju gubiti napetost čim napuste stroj za špananje. Žica koja je izgubila svoju napetost ograničava igru i u najgorem slučaju može uzrokovati čak i zdravstveni problem zbog štetnih vibracija. Zbog toga je važno redovito servisirati svoj teniski reket. Špananje se izvodi na stroju koji precizno određuje napetost po cijeloj površini reketa. 

Vrsta žice i sila koja je izmjerena u kilogramima ovisit će o načinu igranja i zbog toga se na tržištu sve više nalaze reketi koji su bez žica. Reket morate prilagoditi sebi a ne sebe reketu.

Vječno pitanje - kada španati reket?

Zamjena žica najviše ovisi o:

  •      - snazi ​​kojom igrač igra
  •      - intenzitetu igranja 
  •      - vrstama i debljini žice
  •  

 Možemo navesti i ostale vrlo važne faktore:

  •      - ako reket nije posjetio španera godinu dana, definitivno mu je vrijeme da to učini što prije
  •      - ako su žice strgane
  •      - ako osjetite da ste izgubili preciznost udarca koji ste inače radili s lakoćom
  •      - ako vidite ostatke loptice između žica
  •      - čak i ako vizualno izgledaju dobro, gubitak napetosti i elastičnosti tijekom vremena smanjit će sposobnost same žice
  •      - veliki utjecaj na žice ima i temperatura 
  •  

Bilo da reket koristite 5 puta tjedno ili vam stoji u ormaru žice uvijek gube svoju napetost. I zbog toga je važno španati reket.

Nepisano pravilo španera je da se reket godišnje špana koliko tjedno igrate. Dakle, ako igrate 3 puta tjedno, španate 3 puta godišnje. Dovoljno da bi se napetost žica zadržala na razini normalne igre. Ovo vrijedi za rekreativne igrače. Preširok je okvir i ne može se primijeniti na sve vrste igrača.

Međutim, ako se bavite profesionalnim tenisom, reket ćete španati češće. U suprotnom, morat ćete se više potruditi usmjeriti lopticu kamo želite jer labave žice rezultiraju gubitkom kontrole lopte i točnosti udarca. Većina naprednih igrača zna kada je vrijeme za špananje samo po osjećaju. 

A ako ste početnik, reket možete španati svaka tri mjeseca. Dajte si vremena i isprobajte što više žica i načina špananja kako bi znali prilagoditi reket prema svojim preferencijama.  neki kažu "Pravilna kilaža uz pravilnu žicu uvijek je pogodak."  

Savjet za kraj

Kao i većina stvari koje se odnose na teniske rekete, sve se svodi na osobne preference i stil igre.

U Marines sportu nudimo uslugu servisa teniskih reketa. Slobodno donesite reket u Marines sport gdje certificirani HEAD team stoji na raspolaganju za sve informacije i savjete. Sam proces špananja traje pola sata, dok čekate svoj reket slobodno razgledate ostali HEAD asortiman.