Gratis špananje uz svaki kupljeni reket iz TOUR serije!
Kako odabrati žice za teniski reket
03 Jun

Kako odabrati žice za teniski reket

Pročitano: 900 Komentari: 0

Pravilan odabir žice za teniski reket može utjecati na kvalitetu igre, ali i na brzinu i kontrolu loptice.
Kako se sve češće na tržištu nalaze reketi bez žica to je zbog činjenice da svaki igrač bira žicu za teniski reket i kilažu špananja prema vlastitim željama. 

S time rečeno, donosimo vam mali vodič o vrstama žica za teniski reket.

Kako odabrati tenisku žicu za reket?

Žice za tenis imaju jedan veliki nedostatak, treba mijenjati s vremena na vrijeme. 

Dobro odabrana i kvalitetno postavljena žica na reketu pomoći će vam izvući maksimum iz vaše igre. Igrač koji je tek ušao u sport tenisa neće baš biti svjestan iznimne važnosti žice kojom igra. I to je sasvim normalno. Najvjerojatnije će kupiti već tvornički našpanan reket. 
Ali, kad ste već odigrali par puta i shvatili da je ovaj sport za vas, vrijeme je da se ozbiljno primite izbora žice za vaš teniski reket.
Već ste razvili neku vještinu igranja što znači da ste shvatili kako možete poboljšati svoju igru. Vrijeme je za testiranje. U početku se savjetuje da se igra s jednom vrstom žice različite gramaže kako bi se prilagodili vašem stilu igre. 

Koje vrste teniskih žica postoje? 

  • prirodne - prirodne žice izrađene su od prirodnih crijeva i jedne su od kvalitetnijih žica na tržištu. Najviše se koriste u hibridnom obliku kombinaciji dviju vrsta teniskih žica - poliesterske i prirodne. Prirodne žice pružaju veću snagu i osjećaj ugode. Izvrsnu kontrolu i osjećaj prilikom udarca. Zbog toga što su izrađene od pravih crijeva nisu toliko izdržljive pa znaju često pucati. 

  • multifilament -  žice koje su stvorene najviše za početnike i juniore. Također pružaju visoku snagu i ugodu prilikom udarca, međutim ne daju kontrolu u igri.  

  • poliesterske - žica koja se najviše koristi na turnirima. Izuzetna izdržljivost i odlična kontrola udarca, tko voli spinove, onda je ova žica za njega. Najviše ju koriste igrači koji vole kontrolu nad lopticom. Za početnike kojima je važnija jednostavnost  ne savjetujemo ovu vrstu žice. Ipak postoji mali nedostatak poliesterske žice a to je da brzo gubi svoju čvrstoću pa ju je potrebno često španati. 

  • sintetičke - ako ste početnik, za početak krenite sa sintetičkom žicom. Najbolji je omjer cijene i kvalitete pa je ova žica za teniski reket savršena za početnika u svijetu tenisa. Nisu najizdržljivije ali su jedne od ugodnijih koje ostaju dugo napete. Većina profesionalnih igrača voli imati kontrolu jer ju znaju kako postići, ali ne brini, i ti ćeš doći do tog stupnja. Pomoću ove žice otkrij što je snaga.  

  • hibridne- kao što smo naveli gore, vrsta žice koja se najviše koristi u profesionalnom tenisu. Pružaju visoku razinu kontrole, visoku izdržljivost, lagano postizanje rotacije, jednostavnost izvođenja udaraca, kao i osjećaj ugode prilikom igre. Žica koja sadrži apsolutno sve, no ipak traži igrača koji će znati igrati s njome.

Moramo spomenuti još jednu vrlo važnu činjenicu a to je uz različite vrste žica postoje i različiti promjeri žica:

  • Ako uzmemo tanju žicu ona daje više snage samim time i veći spin, daje bolji osjećaj ali traje kraće. 
  • Deblja žica daje manje snage i manje spina ali duže traje. 
     

Ako dodamo i vrijednost špananja onda to zvuči ovako:

  • manja napetost daje više snage, žica duže traje ali je kontrola manja. 
  • Bitno za napomenuti, u manjoj napetosti se i manje zamara ruka. Veća napetost daje bolju kontrolu lopte ali manju snagu dok je spin povećan. Međutim, trajanje žice je smanjena. Više zamara ruku nego manja napetost.
     

Osim odabira vrste žice, kilažu špananja i debljinu žice moramo spomenuti i zadnju, nikako manje bitnu stavku, a to je raspored žica na reketu. Na svakom reketu postoje specifikacije na kojem proizvođač savjetuje raspored za taj reket. 

I za kraj, ponovimo.

Bili profesionalac ili početnik žicu za teniski reket birate prema svom načinu igranja. Kada krenete u svijet žica krenite s jednom vrstom u kojoj smatrate da je za vas. Kada su žice za početnike u pitanju preporučuje se ostati na jednoj vrsti žice te ju uređivati s kilažama špananja te dodatno naći debljinu žice koja vam odgovara. Zapamtite da svaka od žica doprinosi nekoj karakteristici koja je potrebna u vašoj igri. 

Ako i dalje niste sigurni koja žica je za vas, pitajte svog trenera ili nam se javite, stručan HEAD team je tu za vas. Za svake upite pronalazimo odgovore.

Komentiraj